Om Center for Almen Medicin

Centret er et sammenhængende, tværfagligt miljø for forskning, uddannelse og formidling inden for almen medicin.
Center for Almen Medicin leverer relevant forskning og undervisning i almen medicin, bidrager med ny viden og videreudvikler de kompetencer, som skaber grundlag for en velfungerende primærsektor til gavn for landets borgere.
Vi har flere større forskningsprojekter i samarbejde med andre almenmedicinske forskningsmiljøer, og vi samarbejder også internationalt.
Afdeling for Almen Medicin er en integreret del af Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Afdelingen har et omfattende ansvarsområde, der inkluderer undervisning, forskning og formidling inden for det lægelige speciale almen medicin.
Almen medicin tager udgangspunkt i arbejdet i almen praksis, som repræsenterer borgerens første, frie og uvisiterede kontakt til sundhedsvæsenet. Den praktiserede læge arbejder med en patientcentreret tilgang, der er rettet mod den enkelte, familien og lokalsamfundet. Almen praksis er kendetegnet ved et langvarigt personligt forhold mellem læge og patient.
Afdeling for Almen Medicin samarbejder tæt med Forskningsenheden for Almen Praksis, og sammen udgør vi Center for Almen Medicin.
For yderligere information om vores forskning og de projekter, vi arbejder på, kan du læse mere her.
Forskningsenheden for Almen Praksis i København er en af fire danske forskningsenheder, som forsker i almen praksis og snitfladerne til det øvrige sundhedsvæsen. De øvrige forskningsenheder for almen praksis er placeret ved universiteterne i Aalborg, Aarhus og Odense.
Forskerne har forskellige akademiske baggrunde og udgør tilsammen et kreativt, tværfagligt miljø, der samarbejder i både enkeltprojekter og i områdespecifikke forskningsgrupper og metodefora. En stor del af forskerne deltager i såvel fagpolitisk som forskningspolitisk udviklings- og udvalgsarbejde.
Forskningsenheden rummer vejledningskompetencer svarende til alle akademiske niveauer.
Forskningsenheden for Almen Praksis drives af basismidler fra Fonden for Almen Praksis, der er etableret af Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn. De fleste forskningsaktiviteter drives for eksterne midler.
Forskningsenheden for Almen Praksis i København har desuden en satelitenhed i Slagelse og Køge.
For yderligere information om vores forskning og de projekter, vi arbejder på, kan du læse mere her.
Centerets mission er, at levere forskning og undervisning, der bidrager til arbejdet i almen praksis. Vi udforsker problemstillinger, der er relevante for arbejdet i almen praksis baseret på den virkelighed og det befolkningsgrundlag, der er i almen praksis.
Vi udfører derudover grundvidenskabelig forskning baseret på fagets egne præmisser, bl.a. om diagnostik og konsultationen. At være et forskningsaktivt fag bidrager til rekruttering til faget, og vi har en stor søgning af yngre læger der ønsker at forske i faget.
Vi formidler det unikke ved almen praksis. Viden og indsatser, som skal bruges ude i praksis, og som er med til at sikre, at vores fag udvikler sig til gavn for patienterne og samfundet, men også til glæde for praktiserende læger.
Center for Almen Medicins forskning støttes primært af offentlige og private fonde, EU, og virksomheder fra både ind- og udland samtidig med at der er fokus på at forskningsresultater opnår størst mulig effekt i samfundet.
Vi rådgiver sundhedsmyndigheder, organisationer og praktiserende læger samt besvarer mediernes spørgsmål, hvis vi har forskningsbaseret viden på området. Derudover udarbejder vi rapporter til Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet, DSAM og Danske Regioner.
VID – Netværk for viden og kompetencer i almen praksis
VID er et netværk, der bygger bro mellem almenmedicinsk forskningsviden og praksis til gavn for patienterne.
‘Praksis’ betyder ‘almen praksis’, men også alle de andre former for praksis, der spiller en rolle for patienter, praktiserende læger og praksispersonale, f.eks. kvalitetsudvikling, efteruddannelse, faglig udvikling og (fag)politiske beslutninger. Derfor samarbejder VID med aktører bredt i det almenmedicinske miljø for at få forskningsviden ud at virke.
- VID udvikler ressourcer og værktøjer til almenmedicinske forskere, klinikere, professionelle inden for faglig udvikling og aktører rundt om almen praksis, herunder beslutningstagere og journalister. For eksempel udvikler og producerer VID podcasts, webinarer, seminarer, konferencer, formidlende artikler, videoer, digitale læringspakker, efteruddannelsestilbud, infografikker, workshops og digitale værktøjer.
- VID tilbyder sparring, rådgivning og facilitering til forskere og andre aktører i det almenmedicinske miljø inden for vidensmobilisering, f.eks. gennem workshops.
- VID arbejder med at udvikle strukturerne, opbygge kulturen og mindske barriererne for at skabe værdi ud af forskningsviden i det almenmedicinske miljø ved at styrke forskernes muligheder for selvstændigt at mobilisere deres viden og styrke aftagernes muligheder for selvstændigt at omsætte forskningsviden.
VID er forankret under de fire Forskningsenheder for Almen Praksis Aalborg, Aarhus, Odense og København.
Medical Anthropology At Home - MAAH (side på engelsk)
MAAH er et netværk af medicinske antropologer, der forsker i kultur og samfund. Netværkets formål er at samle medicinske antropologer for at diskutere teoretiske, metodiske og praktiske problemstillinger i relation til sundhed og kultur.