Mellem hverdagsliv og sundhedsvæsen

Dummy-billede

I denne forskningsgruppe ønsker vi at fokusere på grænseflader og interaktioner mellem aktører i sundhedsvæsenet. Her tænker vi på både de direkte aktører, såsom patienter, pårørende, og sundhedsprofessionelle, og andre aktører med berøring til sundhedsvæsenet, fx personer som arbejder administrativt i stat, region, kommune eller civilsamfundsorganisationer.

 

 

 

Vores fokus går på, hvordan disse aktørers hverdagspraksisser, levede liv, viden og erfaringer bringes i spil og medierer rollerne og væremåderne som f.eks. patient eller professionel. ’Hverdag’ sætter altså fokus på mennesket, før det bliver patient og på at anskue lægen/sygeplejersken m.fl. som personer. Herved tager vi afsæt i ofte underforståede eller udeladte forskningsfelter, som har stor betydning for samspillet mellem professionelle og patienter i udredning, undersøgelser, behandlinger mv., og som indvirker på vores måder at forstå sundhed, krop og sygdom på. Med denne forskning ønsker vi at skabe en kritisk refleksion over eksisterende praksisser og åbne for nye måder at forstå og organisere grænsefladerne på mellem aktører, teknologier, infrastrukturer og vores omsorgs- og behandlingstilbud i dag.

 

 

 

 

 

 

Empirisk rummer forskningsgruppens fokus således f.eks. patientens vej gennem sundhedsvæsenet og tværsektorielle udfordringer, herunder lægesøgning, symptomer og deres manifestation, præsentation og sociokulturelle mediering, diagnostiske processer og ’diagnosekultur’, medicinsk uddannelse, medicinsk teknologi i brug i både hverdag og klinisk praksis, omsorg og omsorgs-praksisser under udvikling i vores velfærdssystem og sundhedssystem, der indvirker på hverdagsliv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metodisk vil de kvalitative metoder være den primære tilgang, der ligger til grund for både empiri og analyse og som er kernen for projekter og studier i denne forskningsgruppe. Et bredt spektrum af metoder som rummer f.eks. etnografisk feltarbejde med deltagende observation, interviews (både individuelle og fokusgruppediskussioner), visuelle metoder (photo-elicitering, VSRI etc), PAR/co-design og kreative metoder, herunder arts-based approaches. 

 

 

 

 

 

 

Analytisk og teoretisk ønsker vi at vægte forskningsinteresser, der lægger op til spørgsmål, der er teori-drevne/teoretisk baserede og bedst kan besvares med en kvalitativ udforskningsmetode. Dette peger i retning af analytiske felter som f.eks. sundhedspraksisser, moralske og etiske hverdagspraksisser, sensationer og symptomer, relationalitet og intersubjektivitet i mødet med sundhedsvæsenet, medicinsk og erfaringsbaseret vidensproduktion, socialisering og lægekultur, infrastrukturer, boundary work og meget mere.

 

 

 

Portært af Mette Bech Risør

Forskningsgruppeleder
Mette Bech Risør, professor

Email: 

Telefon: 35 32 43 55

Forskere

Navn Titel Arbejdsområde Telefon E-mail
Søg i Navn Søg i Titel Søg i Arbejdsområde Søg i Telefon
Egede, Siri Jonina Ph.d.-stipendiat +4535326510 E-mail
Holgaard, Hannah Ragnhild Drejer Ph.d.-studerende E-mail
Jauernik, Christian Patrick Ekstern ph.d.-studerende +4553373038 E-mail
Kurtzhals, Anne Katrine Højgaard Ph.d.-studerende E-mail
Martiny, Frederik Handberg Juul Ph.d.-studerende +4535331306 E-mail
Nielsen, Maria Haahr Videnskabelig assistent +4535337811 E-mail
Nørgaard, Signe Ph.d.-studerende E-mail
Risør, Torsten Lektor E-mail
Risør, Mette Bech Professor Professor +4535324355 E-mail
Sandholdt, Catharina Thiel Adjunkt +4535326359 E-mail
Tomova-Olsen, Sofie Amalie Ph.d.-stipendiat +4535335296 E-mail